میگرن عبارت است از اختلال یا سردردی که معمولا” تکرار می شود و با تغییرات موقتی قطر رگهای خونی در سر، صورت می گیرد.
تشخیص میگرن
میگرن ها بیشتر از یک الگوی خاص تبعیت می کنند و تستهای متعددی برای این تشخیص وجود دارد. شرایط مشابه آن مثل درد صورت و سردرد های خوشه ای است.
عوامل متداول ایجاد حملات
استرس، خستگی، اضطراب، استعمال دخانیات، الکل، مصرف کافیین، تغییرات آب و هوا، قرص های ضد بارداری و چند عامل دیگر…
علائم میگرن
میگرن ها که اغلب در کودکی، نوجوانی یا اوایل جوانی پدیدار می شوند دارای 4 مرحله به نام های مقدماتی، آورا، حمله و پایانی هستند. البته، همه افراد تمام این مراحل را تجربه نمی کنند.
مرحله مقدماتی
یک یا دو روز قبل از میگرن، فرد تغییرات کوچک و هشدار دهنده شروع میگرن را تجربه می کند. از جمله این تغییرات می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
- یبوست
- تغییرات خلقی از افسردگی تا سرخوشی
- تمایلات غذایی
- خشکی گردن
- افزایش تشنگی و ادرار
- خمیازه کشیدن به صورت مکرر
آورا
آورا در برخی افراد می تواند قبل یا حین میگرن بروز دهد. آورا ها علائم برگشت پذیر سیستم عصبی هستند. این علائم معمولا به صورت بینایی بوده اما می توانند در حواس دیگر نیز اختلال ایجاد کنند. هر علامت معمولا به صورت تدریجی شروع شده، ظرف چند دقیقه شدت یافته و از 20 تا 60 دقیقه دوام می یابد.
نمونه آورا های میگرن به صورت زیر هستند:
- پدیده های بینایی همچون دیدن شکل های مختلف، لکه های روشن یا فلاش های نوری
- فقدان بینایی
- احساس گز گز یا سوزن شدن در بازو یا پا
- ضعف یا بی حسی صورت یا یک سمت از بدن
- مشکل در تکلم
- شنیدن موسیقی یا سر و صدا
- رعشه یا دیگر حرکات غیر قابل کنترل
حمله
میگرن در صورت عدم درمان معمولا از 4 تا 72 ساعت ادامه می یابد. تعداد دفعات بروز میگرن در هر فرد متفاوت بوده و می تواند به ندرت یا چند بار در ماه باشد. افراد در حین میگرن ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- درد در یک یا هر دو سمت سر
- درد ضربان دار
- حساسیت به نور، صدا و گاهی اوقات بو و لمس
- حالت تهوع و استفراغ
پایانی
پس از حمله میگرن، فرد تا یک روز احساس تخلیه شدن، گیجی و خستگی خواهد داشت. برخی افراد احساس خوشی پس از این سردرد را بیان داشته اند. حرکات ناگهانی سر می توانند درد را به صورت مختصر باز گردانند.
علائم شایع میگرن
حساس شدن پوست سر، تهوع و استفراغ، از دست دادن اشتها،سرگیجه و احساس سبکی در سر ، حساسیت به نور و صدا، سردر های ضربان دار و کوبنده و فشار دهنده.
درمان میگرن
سردردهای مزمن یا میگرنی که به هیچ داروی خوراکی جواب نمیدهند با تزریق آمپول به عضلات سر که با سوزن های بسیار باریک انسولین انجام میشود بین 70 تا 100% بهبود می یابند. اثر آن دو هفته بعد ظاهر میشود و 12 تا 16 هفته حدودا باقی خواهد ماند.
خنک کردن
جهت رهایش درد، یک بسته یخ بر روی پیشانی، پوست سر یا گردن خود قرار دهید. متخصصان تاکنون از علت این پدیده اطلاع نداشته اما بیان دارند که کاهش جریان خون رونده به سر، می تواند موثر باشد. همچنین، می توان از یک پارچه خیسانده شده در آب سرد استفاده کرد.
دارو های بدون نسخه
در رابطه با داروی میگرن، باید گفت که برخی دارو های مسکن همچون استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن نیازی به تجویز پزشک ندارند. همچنین، می توان درمان های میگرن را به صورت ترکیبی از این دارو ها دریافت کرد.
یک اتاق ساکت و تاریک
نور شدید و صدا های بلند می توانند سردرد فرد را تشدید کنند. به همین دلیل، رفتن به یک اتاق ساکت و تاریک می تواند به بهبود سریع تر کمک کند.
کافئین
کافئین در قهوه و برخی مواد خوراکی و نوشیدنی یافت شده که رهایش خفیفی از میگرن به افراد ارائه می دهد. این ماده می تواند به جذب سریع تر برخی دارو های میگرن نیز کمک کند. البته، در صورت عدم میانه روی در مصرف کافئین علائم ترک همچون خستگی و سردرد بیشتر گریبان گیر فرد خواهند شد.
ورزش
ورزش کردن در حین حمله میگرن نه تنها مفید نیست بلکه به بدتر شدن درد نیز منجر می شود. با این حال، داشتن یک روتین ورزشی خوب در حالت عادی می تواند از سردرد پیشگیری کند. ورزش با رهایش اندورفین در بدن با درد ها مقابله کرده، استرس را کاهش داده و خواب را بهبود می بخشد.
یوگا
یوگایی که سبب تپش سریع تر قلب می شود می تواند از میگرن پیشگیری کند. البته، این ورزش در برخی افراد عامل بروز میگرن است. چنین افرادی می توانند حرکات را با سرعت آهسته تری انجام دهند. تحقیقات نشان داده اند که یوگا می تواند تعداد دفعات حمله و شدت میگرن را کاهش دهد.
منیزیم
این ماده را می توان در سبزیجات دارای برگ تیره، دانه های کامل و آجیل ها یافت. مصرف این موارد در هنگام بروز میگرن موثر نبوده اما به پیشگیری از آن کمک می کنند. همچنین، می توان پس از مشورت با پزشک منیزیم را به صورت قرص مکمل مصرف کرد.
خواب مناسب
داشتن خواب مناسب به دور نگه داشتن میگرن کمک می کند. خواب های بسیار کوتاه یا بسیار طولانی می توانند سبب بروز سردرد و کاهش آستانه تحمل درد شوند. بهتر است 7 تا 8 ساعت خواب در شب را هدف قرار داده و در زمان های مشخصی به خواب رفته و از خواب بیدار شد.
ویتامین B2
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین در پیشگیری از میگرن موثر بوده و در شیر، پنیر، ماهی و مرغ یافت می شود. علاوه بر این موارد، قرص مکمل این ویتامین نیز وجود دارد.
گیاه سایبان
این گیاه سالیان طولانی به عنوان درمانی برای درد به کار رفته است. محققان با تکیه بر شواهد بیان دارند که مصرف عصاره این گیاه تعداد و شدت سردرد های افراد مبتلا را کاهش می دهد.
مدیریت محرک ها
حملات میگرن گاهی اوقات در اثر مواد خوراکی یا شرایط محیطی بروز می دهند. افراد مبتلا باید این عوامل را شناسایی و از آن ها دوری کنند. شراب قرمز، پنیر قدیمی، گوشت های نمک سود شده، نور های شدید، ماندن در ارتفاع بلند و رایحه های قوی از جمله این عوامل هستند.
نظرات